2010 m. spalio 11 d., pirmadienis

Investuok seminaro apžvalga

Ketvirtadienį, 2010 spalio 7 dieną, dalyvavau Investuok žurnalo seminare Vilniuje. Seminaro metu buvo pristatytos dvi temos:

  1. "Kas šiuo metu vyksta finansų rinkose?" - Kim Pessala "Evli" banko vyriausiasis investicijų strategas.
  2. "Globalūs investicinį klimatą lemiantys veiksniai" - Stasys Jakeliūnas, nepriklausomas finansų analitikas.
Kadangi į seminarą šiek tiek vėlavau (apie 15 minučių ieškojau laisvos parkavimo vietos), tai pirmą pranešimą girdėjau ne nuo pradžių. P. Kim papasakojo apie šiandieninę situaciją pasaulio finansų rinkose, demografinę padėtį pasaulyje ir kokią įtaką gali turėti sumažėjęs darbingų žmonių prieaugis.

Ateinančius 10-20 metų, viskas turėtų suktis aplink besivystančias rinkas (EM - emerging markets). Pagrindinės to priežastys, šių šalių viešo sektoriaus skola yra žymiai mažesnė palyginus su išsivysčiusiomis šalimis. Beto EM skola palaipsniu mažės, kai tuo tarpu DM (developed markets) skola tik didės.

Buvo pateikti gan įdomūs skaičiai, kokią procentinę reikšmę EM sudarys pasaulio mastu 2010, 2020 ir 2030 metais.

BPV

2010 m. - 37%
2020 m. - 49%
2030 m. - 59%

Rinkos kapitalizacija

2010 m. - 31%
2020 m. - 44%
2030 m. - 55%

MSCI World indeksas

2010 m. - 13%
2020 m. - 19%
2030 m. - 31%

Pagal Evli prognozes, Kinija turėtų augti 6% - 8% 2010 - 2020 metais, vietoj buvusių 10% 1978 - 2009 metais. 
Na o pati Evli gan nemažai investuoja į EM, į tokias šalis kaip Kinija, Singapūras, Malaizija, Indonezija bei kitas.

Kitas pranešėjas, kaip jau minėjau, buvo Stasys Jakeliūnas. Jis daugiausiai kalbėjo apie finansų krizę nulėmusius veiksnius ir į kur dabar mes atsidūrėme pasauliniu bei Lietuvos mastu.

Pasak p. Stasio, Lietuvos padėtis yra gan nepavydėtina (visgi gal nereikėjo taip bijoti TVF ir kreiptis į juos), nes bendra valstybės skola vis didėja. Tiesa, privataus sektoriaus skola per 2010 metus sumažėjo 4 - 5 mlrd. LTL, tačiau valdžios sektoriaus skola per tą patį laiką gerokai padidėjo ir bendra valstybės skola ir toliau didėja.

Iš mūsų kaimynų, geriausiai sekasi Lenkijai. Kai 2009 metais Lietuvoje mažmeninės prekybos sektorius krito -28%, o statybų sektorius -45%, Lenkijoje šie sektoriai augo atitinkamai 4% ir 6%. Viena iš tokio skirtumo priežasčių galėtų būti nuosaikesnis paskolų dalijimas 2005 - 2007 metais Lenkijoje.

Kažkam iš auditorijos buvo kilęs klausimas, o kas laukia JAV obligacijų. Ar vis dar atsiras norinčių jas pirkti, kai JAV tiesiog nesustodama spausdina pinigus. Ar neištiks JAV bankrotas? Jakeliūnas atsakymą pateikė gan paprastą. Tokios kalbos jau sklando jau kokius 15 ar daugiau metų, tai aprimdamos, tai vėl iškildamos į paviršių. Bet investuotojai kaip pirko, taip ir perka JAV obligacijas. Todėl jo manymu tikrai neturėtų nutikti taip, kad šios obligacijos taps nepaklausia preke.

P. Stasys taip pat užsiminė, kad netrukus knygynuose turėtų pasirodyti jo knyga "Lietuvos krizės anatomija". Reikės nusipirkti ir paskaityt, nes bent jau iš pirmo žvilgsnio šis žmogus pasirodė tikrai įdomus ir turintis ką pasakyti.

Rytoj eisiu į Synergy Finance organizuojamą seminarą, būtinai parašysiu ką naudingo išgirsiu. Mane labai domina galbūt jų pačių sugalvota Momentum strategija. Gan įdomus ir gal visai perspektyvus investavimo būdas.

1 komentaras:

Rokas.SRG rašė...

Laukiu yspudziu is synergy finance seminaro!