2010 m. spalio 28 d., ketvirtadienis

Momentum investavimo strategija.

Visai nesenai dalyvavau seminare, kuriame buvo pristatytos įvairios investavimo strategijos, tokios kaip OECD CLI, palūkanų normos kreivės, Momentum, sezoniškumo ir paprastųjų slankiųjų vidurkių strategijos. Seminaro vedėjas, Lukas Macijauskas, strategijas ne tik pristatė, bet pateikė ir jų testavimo rezultatus su istoriniais duomenimis nuo 1977 metų.

Pagal testus su istoriniais duomenimis, geriausiai pasirodė Momentum strategija. Nuo 1977 01 iki 2010 09 metų investuodami pagal šią strategiją, būtumėte padidinę savo investicijų vertę nuo 5047% iki 13798% (priklausomai nuo pasirinkto momentum indikatoriaus laikotarpio). Iš visų momentum indikatorių, geriausiai pasirodė 6 mėnesių momentum (inertiškumo) indikatorius pagal rizikos ir pajamingumo santykį.

Jei apibendrinus momentum strategiją, tai jos esmė būtų tokia - perkam tą turto klasę, kurios kaina daugiausiai padidėjo palyginus su kaina prieš 6 mėnesius arba 12 mėnesių, arba kitą laikotarpį (priklausomai kokį momentum idikatorių naudojame). Kaip jau minėjau, pagal testus su istoriniais duomenimis, geriausiai sekėsi 6 mėn. momentum indikatoriui.

Strategijoje yra naudojamos 5 skirtingos turto klasės - valiuta, akcijos, obligacijos, žaliavos ir nekilnojamas turtas. Seminaro vedėjas akcijas pasiūlė padalinti į 3 regionus - JAV akcijos, EAFE (Europa, Australija ir tolimieji rytai), besivystančių rinkų akcijos, o auksą laikyti kaip valiutą.

Kai momentum indikatorius rodo, kad viena iš turto klasių pakilo daugiau nei kitos, perkeliam pinigus į tą turto klasę. Tokį turto klasių peržiūrėjimą reikia atlikti kartą į mėnesį. O viskas vyksta perkant ir parduodant ETF'us (exchange traded funds). Šiam tikslui pasirenkame anksčiau mėnetų turto klasių atstovus.

Valiuta

SPDR Gold Trust [GLD:US]
PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund [UUP:US]

Akcijos

SPDR S&P 500 ETF Trust [SPY:US]
iShares MSCI EAFE Index Fund [EFA:US]
iShares MSCI Emerging Markets Index Fund [EEM:US]
iShares MSCI Japan Index Fund [EWJ:US]
iShares MSCI Pacific ex-Japan Index Fund [EPP:US]
iShares S&P Europe 350 Index Fund [IEV:US]
iShares Russell 2000 Index Fund (mažos kapitalizacijos JAV akcijos) [IWM:US]

Obligacijos

iShares Barclays Aggregate Bond Fund [AGG:US]
Vanguard Short -Term Bond ETF [BSV:US]
Vanguard Intermediate – Term Bond ETF [BIV:US]
Vanguard Long – Term Bond ETF [BLV:US]
iShares Barclays 20+ Year Treasury Bond Fund [TLT:US]
iShares Barclays TIPS Bond [TIP:US]
iShares iBoxx Investment Grade Corporate Bond Fund [LQD:US]

Žaliavos

* iShares S&P GSCI Commodity Indexed Trust [GSG:US]
iPath Dow Jones-UBS Commodity Index TR ETN [DJP:US]

Nekilnojamas turtas

Vanguard REIT ETF [VNQ:US]

Žvaigždute (*) pažymėti ETF'ai, kuriuos seminaro metu siūlė naudoti p. Lukas. Tačiau pasak jo, galima naudoti ir daugiau ETF'ų iš tos pačios turto klasės, siekiant geresnių rezultatų. Geresnių rezultatų su daugiau ETF'ų gali ir nepasisekti pasiekti, tai tik teorinė prielaida, nes tokių testų jie nėra atlikę. Todėl tokį testą atliksiu aš, tik jau ne su istoriniais duomenimis, bet su būsimomis kainomis.

Momentum strategijos įgyvendinimas

Kiekvieno mėnesio pirmą dieną, jei tai savaitgalis, tai pirmą biržos darbo dieną, bus perkami arba paliekami jau nupirkti ETF'ai pagal momentum indikatorius. Naudosiu tris momentum indikatorius - 3 mėnesių, 6 mėnesių ir 1-3-6-9-12 mėnesių vidurkio. Taip pat noriu pažiūrėti ar didesnis ETF'ų skaičius daro įtaką šiai strategijai. Todėl bus trys portfeliai, kuriuos sudarys tik žvaigždute (*) pažymėti ETF'ai, o į kitus tris bus galima rinktis iš visų aukščiau išvardintų ETF'ų.

Taip pat, kiekvienas portfelis bus sudarytas iš dviejų ETF'ų, t.y. kiekvieno mėnesio pradžioje bus atidaromos dvi pozicijos pagal tai kokios dvi turi geriausius pokyčius.

Portfeliai

Viso bus stebimi 6 portfeliai:
  1. 3 mėnesių momentum indikatorius. ETF'ai pasirinkti iš pažymėtų žvaigždute (*).
  2. 6 mėnesių momentum indikatorius. ETF'ai pasirinkti iš pažymėtų žvaigždute (*).
  3. 1-3-6-9-12 mėnesių vidurkio momentum indikatorius. ETF'ai pasirinkti iš pažymėtų žvaigždute (*).
  4. 3 mėnesių momentum indikatorius. ETF'ai pasirinkti iš viso sąrašo.
  5. 6 mėnesių momentum indikatorius. ETF'ai pasirinkti iš viso sąrašo.
  6. 1-3-6-9-12 mėnesių vidurkio momentum indikatorius. ETF'ai pasirinkti iš viso sąrašo.
Palyginamieji portfeliai

Kad būtų aišku kaip šiai investavimo strategijai sekasi, bus du palyginamieji portfeliai.
  1. Pirmąjį portfelį sudarys po lygiai ETF'ų pažymėtų žvaigždute, t.y. į kiekvieną ETF'ą bus investuota vienoda suma iš 2000 USD. Šiuo atveju tai bus 285,71 USD (daroma prielaida, jog galima pirkti nesveiką ETF kiekį, pvz. 8,75). Nupirkti ETF vienetai bus laikomi ir neparduodami - by and hold.
  2. Antrąjį portfelį sudarys po lygiai visų anksčiau paminėtų ETF'ų, t.y. į kiekvieną ETF'ą bus investuota vienoda suma iš 2000 USD. Šiuo atveju tai bus 105,26 USD (daroma prielaida, jog galima pirkti nesveiką ETF kiekį, pvz. 8,75). Nupirkti ETF vienetai bus laikomi ir neparduodami - by and hold.
Pradinė portfelio vertė

Kiekvieno portfelio pradinė vertė bus 2000 USD.

Komisinis mokestis

Komisinis mokestis bus fiksuoto dydžio. Kiekvienam sandoriui, nesvarbu kokio dydžio, šis mokestis bus 4,95 USD.

2 komentarai:

Rokas.SRG rašė...

Skamba idomiai, beto nereikalauja kasdienio sekimo kas man patinka :)
Tik tiek kad ETF'ams reikia didesniu suma kad fixas procentiskai mazas pasidarytu

Rojus rašė...

Na matai, jei perki uz 1000 USD, o komisiniu sumoki 4,95 USD, tai gaunasi, kad komisiniai yra 0,495%. O sis procentas labai panasus i ta, kuri siulo SEB perkantiems akcijas OMXV :)